Kategorier

Hem » Serieskapare » Joakim Lindengren

Lindengren etablerade sig som serieskapare i mitten av 1980-talet i serietidningar som Elixir och Galago. Tidigt gjorde han sig känd för att respektlöst använda sig av en "infantil humor" med mycket kiss och bajs och sexskämt, något man t.ex. kan finna prov på i serierna om Krystmarodören, bastuspecialisten Ragnar Frunck och de elaka kändisporträtten av Cyndee Peters, Siwert Öholm, Claes af Geijerstam m.fl.

Den grova humorn gjorde honom till en början inte särskilt populär i etablerade kulturkretsar (som Bibliotekstjänst), men desto mer i folklagren. Med tiden har Lindengren emellertid blivit något av en institution i svenskt kulturliv.
Vanligt förekommande är också att Lindengren tecknar historier om sin familj, sina vänner och sig själv i mer eller mindre utflippad tappning. Själv dyker han ofta upp som något av sina alter egon, såsom Dork, Grosshandlarn eller Kapten Stofil.
Sedan albumdebuten 1986 har han kommit ut med inte mindre än 18 seriealbum (inklusive samlingsvolymen "Jag Joakim") och har även illustrerat ett antal barnböcker. Förutom detta har han publicerats i serietidningarna Brök!, Pyton, Svenska Mad, Ernie och MegaPyton, där han tillsammans med kollegan David Nessle gjorde detektivparodin om John Holmes & Sherlock Watson. Idag är Lindengren mest aktiv med serierna om sitt superhjälte-alter ego Kapten Stofil, en bakåtsträvande förkämpe för rättvisa, hårpomada och portvinsgelé, något som av allt att döma speglar Lindengrens egen syn på tillvaron.
Tillsammans med David Nessle och Martin Kristenson har Lindengren på senare år grundat förlaget Skadeglatt Leende som gav ut tidningen Kapten Stofil 1999–2010.
"Ett anstötligt liv" är en serie av Lindengren som publiceras i de hemlösas tidning i Göteborg, Faktum. Några avsnitt har även publicerats i Ernie. Serien har hittills (2011) samlats i två album.
Lindengren själv, liksom Kapten Stofil, har tidigare bott i Stockholm, Mariefred och Töreboda, men är numera rotad i Göteborg.
Joakim Lindengren var även en av initiativtagarna till den numera något avsomnade föreningen Svenska Småbil- och Rusdrycksförbundet, vars medlemmar ofta medverkade som figurer i Lindengrens serier.
Visa:
Visa:
Sortera efter:
Brun utan tvål
Berättelser om bajsbad, äkta 89-oktanigt BP-lavemang, flyttbesvär, bågar, djävulen och blottare på Statens Järnvägar. Om Bödeln som blir yuppie, revidering av gränsen till Finland, Dildos kamp mot ink..
179.00kr
En dag på herrturken / Fryst kalkon
I "Fruncks Affär" handlade kändisarna sina livsförnödenheter: Jesus (spikar)…Carl Bildt (kycklingsklubba…påven (p-piller), Claes af Geijerstam (lappkåta)... En som inte ville handla i Fruncks Affär va..
179.00kr
ett anstötligt liv 2
Ett nytt samlingsalbum med Joakim Lindengrens serie från de hemlösas tidning i Göteborg, Faktum. Galghumor och samhällssatir med Hippie-Gunnar, Gillis, Ronny, Rosita, Pundar-Percy och alla de andra. F..
250.00kr
ett anstötligt liv 3
Här kommer äntligen ett nytt samlingsalbum med Joakim Lindengrens serie från de hemlösas tidning i Göteborg - Faktum. Hippie-Gunnar, Gillis, Rosita och Pundar-Percys vardag dokumenteras med både galgh..
135.00kr
John Holmes och Sherlock Watson
"John Holmes & Sherlock Watson", burlesk jamserie av Joakim Lindengren och David Nessle som travesterar den klassiska detektiven Sherlock Holmes och hans trogne assistent Dr Watson. Namnet "John ..
194.00kr
Kalla korvar
Kändisskändning bokstavligen för fulla muggar: - Göran Fristorp och Claes af Geijerstam möter Cyndee Peters och hennes Evinrude-massagestav; - Krister Glenning, Siewert Öholm och Ragnar Runck tävlar i..
179.00kr
Kapten Stofil
Titelfiguren Kapten Stofil, "världens främste bakåtsträvare", är Lindegrens eget alter ego, en bakåtsträvande förkämpe inte bara för rättvisa, utan även för hårpomada, portvinsgelé och andra "stofila ..
149.00kr
Kapten Stofil Årsbok
OBS! NYTT LÄGRE PRIS Kapten Stofil tar upp kampen mot hönökakor av undermålig kvalitet och träffar både Tor och de tre nornorna i det episka äventyret »Åska över Torslanda«. Serien är tecknad i en ..
59.00kr
Joakim Lindengren återkommer med en ny praktbok med världens främste bakåtsträvare i huvudrollen. "Kapten Stofil - För en handfull folkvett" samlar 16 serieavsnitt där Kaptenen och hans allierade i Vä..
225.00kr
Kapten Stofil Gammal är äldst
Kapten Stofil ger sig aldrig. I denna nya samlingsvolym med serier från nummer 17-34 av Kapten Stofil-tidningen stretar han och Lädernuckan oförtrutet vidare i sitt värv att vrida klockan tillbaka til..
199.00kr
Kapten Stofil Gammalt bröd rostar aldrig (Inb)
Efter att ha varit slutsåld i flera år kommer äntligen en ny upplaga av den första stora Kapten Stofil-boken. Världens främste bakåtsträvare Kapten Stofil får med GAMMALT BRÖD ROSTAR ALDRIG huvudro..
299.00kr
Kapten Stofil Jultidning - Praktutgåva
OBS! NYTT LÄGRE PRIS Just när du trodde att mardrömmen var över, så är han tillbaka! Kapten Stofil ger aldrig tappt och i sin jultidning får han sällskap av alla sina vänner och medarbetare. Allt ä..
59.00kr
Krystmarodören och andra serier
Joakim Lindengren är kanske Sveriges festligaste serietecknare. Hans bajshumor och fula påhopp på kändisar har fått somliga att förfasa sig, och Bastuspecialisten Ragnar Runck AB att hota med rättslig..
179.00kr
Kung kisstanks hämnd
En våg av igenproppade avlopp och nerbajsade lägenheter drar genom Bagarmossen. Med syntetisk avföring!! Krystmarodören, som hade lagt av, tvingas ingripa för att rädda sitt goda rykte. Han har minsan..
179.00kr
Långt ner i tanken (pocket)
Känguru-pocket med 128 sidor av perfa-serier om bizarra fordon, raka pipor, hotade BP-mackar, Svenska Småbil- och Rusdrycksförbundet, arslesbyxor, apmercor och totalt förödmjukande obiz..
79.00kr
Parlör för svin
Idel ädla Lindengren-klassiker med Claes av Geijerstam och hans bajskorvsgiljotin i Figge Mögholms TV-show, Krystis och spoltanksmysteriet; invandraren Tony som bilmekaniker; Ulf Flodin, Cyndee Peters..
179.00kr
Pojkarna puckebro Mysteriet med Molly Mercedes
Den tredje boken om Pojkarna Puckelbro utspelar sig som vanligt på gården med röda hus och några lador. En natt när de ska sova över hos morbror Jocke och moster Jajja händer något märkligt, de hittar..
199.00kr
Pojkarna puckebros bilbekymmer
En dag när bilen inte startar får Kalles mamma låna en Volvo Amazon, i brådskan råkar hon köra över Kalles cykel. Men det gör nu inte så mycket - den går att laga. Kalle får samtidigt stifta bekantska..
118.00kr
Tungt kylskåp
Frasse hade alltid askul...men så lämnade han heller aldrig Prag. Fast han kom in i det här seriealbumet. Joakim Lindengren har också alltid askul. Men så lämnar han heller inte Johanneshov. Men han k..
179.00kr
United States of Banana (Inb)
Joakim Lindengren är tillbaka med en seriebok olik allt han gjort tidigare. United States of Banana, efter den puertoricanska författaren Giannina Braschis bok med samma titel, är en politisk, poetisk..
295.00kr
Var ligger gulf ?
Joakim Lindengren är kanske Sveriges festligaste serietecknare. Hans bajshumor och fula påhopp på kändisar har fått somliga att förfasa sig, och Bastuspecialisten Ragnar Frunck AB att hota med rättsli..
179.00kr
På kampanj just nu
Uti vår hage Julalbum 2003
149.00kr 75.00kr
Världen enligt Sniff (Inb)
99.00kr 59.00kr
Einsteins fru
145.00kr 79.00kr
Bortbytingen (Selma Lagerlöf)
2 015.00kr 95.00kr
Uti vår hage Julalbum 2001
199.00kr 75.00kr
Agent Marc Saunders 2011-01
50.00kr 25.00kr
Mitt i rondellen
189.00kr 79.00kr
Söta serier
179.00kr 49.00kr
För allas trevnad
179.00kr 79.00kr
Teckna nya ansikten (Inb)
119.00kr 79.00kr
Rocky vol 26 Tuffar på....(Inb)
169.00kr 79.00kr
Epileptisk (inb)
279.00kr 150.00kr
Det finns ingenstans att fly
165.00kr 85.00kr
Åke Jävel Möte med monsunen
119.00kr 49.00kr
Det som händer i skogen
165.00kr 85.00kr
Havets Gille
165.00kr 75.00kr
  • Linda & Valentin
  • Spirou