Tel: 08-7360160
E-post: info@seriersant.se
Öppettider:
Mån-Fre 12:00-18:00, Lörd 11:00-16:00
Söndag STÄNGT
Om du beställer för 600 kr eller mer så bjuder vi på frakten! (Finland och Danmark fri frakt vid order från 1000 kr).
 • Åsa-Nisse Julalbum 1994

Åsa-Nisse – "Nisse på Åsen" – och hans bäste vän Klabbarparen är två medelålders hemmansägare i Knohult i Småland. Nisse är den finurlige upptågsmakaren, Klabbis den lite trögare men alltid hjälpsamme kumpanen. Deras fruar Eulalia (av Nisse kallad "Sarons ros") och Kristin framställs ofta som "lea kärringar" och grälsjuka huskors, men det har under åren visat sig att de äkta makarna ändå är rätt förtjusta i varandra. I Knohult bor även lanthandlaren Sjökvist, en ungkarl med obesvarad åtrå efter unga kvinnor. En av Nisses och Klabbis favoritaktiviteter är att driva med Sjökvist och spela honom olika spratt. Övriga favoritsysslor inkluderar jakt och fiske – vanligtvis tjuvjakt och tjuvfiske – som leder dem till klammeri med rättvisan, representerad av Landsfiskalen eller Fjärdingsmannen. Nisse är dessutom en uppfinningsrik man som konstruerar allehanda uppfinningar och upprättar tillfälliga affärsverksamheter. Herrarna är förtjusta i alkoholhaltiga drycker, något som deras hustrur starkt opponerar sig mot.
Så långt är handlingen i novellerna, filmerna och de tecknade serierna gemensam. I övrigt skiljer de sig åt rejält, både i handling och karaktär. Cederholms Åsa-Nisse är en bra mycket mer förslagen och ofta illvilligare typ än hans motsvarigheter i filmerna och serierna. Stämningen i novellerna är lite skitigare, lite brutalare, välkryddad med snus och brännvin och lagbrott. Man talar en mycket starkare småländsk dialekt och man har ett större figurgalleri – återkommande vänner som Himmelsbergarn, Esperydarn och Kalle i Hultet förekommer knappast i filmerna och serierna. Figuren Knohultarn finns visserligen med även i serieversionen, men spelar sällan en framträdande roll.

De tidiga tecknade serierna baserades främst på de populära långfilmerna, som mer riktade sig till en familjepublik och där Nisse framstod som en yster och godhjärtad spelevink. Men även serierna utvecklade sig med tiden åt sitt eget håll. Fjärdingsmannen – "Fjärsman" – blev en viktigare figur som spelade rollen både som Nisses nemesis och hans vän. Nisses uppfinningsrikedom utvecklades och under en period (särskilt 1960–70-tal) tillbringade han mycket tid i sin uppfinnarverkstad där han konstruerade apparater av både primitiv och sensationellt högteknologisk art.
Seriens handling har också ändrat karaktär beroende på vem som författat den. I den tidiga veckotidningsversionen berättades enbart korta anekdoter; de av Gits Olsson författade tidiga serietidningsavsnitten påminde till sin karaktär en del om filmerna, men drog ofta historierna till mer absurda nivåer. Då Bengt Linder tog över skrivandet introducerades nya fantasifulla element, såsom bovjakter och Nisses superhjältealias "Stål-Nisse". Leif Bergendorffs serier baseras ofta kring ordvitsar och förvecklingshumor, men kunde periodvis även sväva ut till längre äventyr (särskilt i julalbumen) och metaserier där Nisse konverserade med sin tecknare Gösta. Pidde Andersson introducerade under sin sejour på serien udda idéer som robotpolisen "Robo-Fjärsman" (en referens till RoboCop).


 

 

 

 

Skriv en recension

Note: HTML översätts inte!
    Dålig           Bra

Åsa-Nisse Julalbum 1994

 • Förlag: Semic Press
 • Produktnummer: 9153012534
 • Författare/Tecknare: Anders Persson , Leif Bergendorff
 • Utgåva: 1a
 • Tryckår: 1994
 • Antal sidor: 50
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Releasedatum: November 15, 1994
 • Tillgänglighet: I lager
 • 99.00 kr

 • Exkl moms: 93.40 kr

Taggar: Lilla Fridolf, Semic, Åsa-Nisse, 91:an, Kronblom, 47:an Löken, Agust, Agust och Lotta, Leif Bergendorff, Olle Nilsson, Knasen,

Visa alla Nyheter och information!

ALLA PRODUKTER ÄR NYA/OLÄSTA

Begagnade produkter är alltid markerad "Begagnad" i titelraden. 

Frakt 59 kr

Fraktfritt över 600kr inom Sverige!
Fraktfritt över 1000kr till Finland och Danmark!
(gäller ej Åland och Färöarna) 

Finland 109 SEK
Danmark 109 SEK
Tyskland 140 SEK
Norge, Åland och Färöarna, kontakta oss via e-post för prisuppgift
Övriga EU-länder (Other EU countries) 275 SEK
Utanför EUkontakta oss via e-post för prisuppgift
(Outside EU send an e-mail for price information)

Vikt under 500g och värde under 300 kr?

Om du beställer serietidningar och album som totalt tillsammans väger under 500 gr och har ett värde under 300 kr kan du e-posta din beställning till info@seriersant.se istället för att använda orderformuläret. Då kan vi eventuellt fixa en bättre fraktkostnad med Postnord direkt till din postlåda eller dörr inom Sverige.