Tel: 08-7360160
E-post: info@seriersant.se
Öppettider:
Mån-Fre 12:00-18:00, Lörd 11:00-16:00
Söndag STÄNGT
Om du beställer för 649 kr eller mer så bjuder vi på frakten! Finland, Danmark och Tyskland fri frakt vid order från 1000 kr.
 • Galagoboken

Historien om Galago är mer än en berättelse om en serietidning. 1979 grundade Rolf Classon, Olle Berg och Kerold Klang den punkiga och genreöverskridande tidning som upprört och roat Sverige i över 40 år. ”Tidsmagasinet” kallades den då, och innehöll såväl poesi som fotoreportage och serier som många tyckte var FÖR konstiga.

Från väckelsemötena i barndomens pingströrelse över vilda kulturfester på Gärdet till etablerad förläggare i kostym, berättar Rolf Classon sin och Galagos tätt sammanvävda historia.

På Stockholms (då ogentrifierade) gator susar Rolf fram och plockar upp serietecknare, poeter, fotografer och annat löst folk på vägen mot det som skulle bli en av landets mest inflytelserika satir- och serietidning.

Här möter vi en tonårig Joakim Pirinen som är så blyg att han vägrar träffa redaktören utan lämnar sina serier i brevlådan utanför sina föräldrars hus. Den norske mytomspunne konstnären Hariton Pushwagner som Rolf fiskar upp när han trillat i vattnet på en båtfest. Lena Ackebo som visar sig vara den enda i seriegänget som kan räkna, Katarina Frostensson som skriver poesi till tidningen och en lång radda udda existenser som på 1980-talet präglade kulturlivet i Stockholms innerstad, i rivningskontrakt och skruttiga lägenheter.

Rolf Classon berättar om Säpo-bevakningen efter att Christer Pettersson hängde på redaktionen, praktikanten som smygbodde bland kartongerna i källaren, Galagopartiet de glada, och så alla fester… Rolf Classon blev utesluten ur FNL-rörelsen på grund av att han var mer intresserad av att ordna fester än av det vietnamesiska folkets kamp.

Men det var inte bara fest som skapade Galago, det var outtröttligt arbete med reprokameror och att rita en egen logotyp med inspiration från ett havregrynspaket. Det var en förmåga att nosa sig till unika begåvningar och en osviklig känsla för vad som ligger i tiden, såväl konstnärligt som affärsmässigt. Rolf Classon berättar om bildandet av förlaget Tago och succéerna med Socker-Conny, Arne Anka och Rocky, och Bokmässan i Göteborg där Galago var med som självklar samarbetspartner från allra första början.

Boken är gjord i tätt samarbete med formgivaren Kalle Mattsson, som även formger tidningen Galago så som den ser ut i dag.

Rolf Classon (f. 1952 på Reimersholme i Stockholm) startade Lidingö Musikfront tidigt 1970-tal och därefter Galago, Tago och Kartago Förlag. Han nystartade tidskriften MAD 1995. Rolf Classon har under åren även arbetat på Schibsteds, Bonnierförlagen och Ordfront förlag. Han gick i pension 2017 och flyttade till Österlen där han arrangerar Skillinge Seriefestival sedan 2018.

 

Skriv en recension

Note: HTML översätts inte!
    Dålig           Bra

Galagoboken

 • Förlag: Ordfront förlag / Galago
 • Produktnummer: 9789177753087
 • Författare/Tecknare: Rolf Classon
 • Utgåva: 1:a
 • Tryckår: 2023
 • ISBN-13: 9789177753087
 • Antal sidor: 304, färg/sv-v
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Releasedatum: May 2, 2023
 • Tillgänglighet: I lager
 • 275.00 kr
 • 225.00 kr

 • Exkl moms: 212.26 kr

Taggar: Galago, Jan Stenmark, Joakim Pirinen, Knut Larsson, Joakim Lindengren, Lena Ackebo, Olle Berg, Kapten Stofil, Mats Jonsson, Gunnar Lundkvist, Max Andersson, Rolf Classon,

Visa alla Nyheter och information!

Begagnade produkter är alltid markerade "BEGAGNAD" i titelraden.

Alla övriga produkter är NYA och OLÄSTA.

Frakt 64 kr

Fraktfritt över 649 kr inom Sverige!
Fraktfritt över 1000 kr till Finland, Danmark (ej Åland och Färöarna) och Tyskland! 

Finland 119 SEK
Danmark 119 SEK
Tyskland 119 SEK
Övriga länder: Kontakta oss via e-post för prisuppgift
(Other countries, send an e-mail for price information)

Vikt under 500g och värde under 300 kr?

Om du beställer serietidningar och album som totalt tillsammans väger under 500 gr och har ett värde under 300 kr, kan du e-posta din beställning till info@seriersant.se istället för att använda orderformuläret. Då kan vi eventuellt fixa en bättre fraktkostnad med Postnord direkt till din postlåda eller dörr inom Sverige.
Om du beställer för 649 kr eller mer så bjuder vi på frakten! Finland, Danmark och Tyskland fri frakt vid order från 1000 kr.