Tel: 08-7360160
E-post: info@seriersant.se
Öppettider:
Mån-Fre 12:00-18:00, Lörd 11:00-16:00
Söndag STÄNGT


Tom Puss

Tom Puss

"Tom Puss" ("Tom Poes", ung. Tom Kissekatt) är en populär nederländsk fabeldjursserie skapad av Marten Toonder. Serien är i Sverige mest känd i sin dagsstrippversion, som utmärkte sig genom att inte använda pratbubblor utan istället trycka bildtext och dialog under serierutorna. Söndagssidan var dock en "normal" serie med pratbubblor. Dessutom har det förekommit att vardagsavsnitt som gått på export har försetts med pratbubblor i efterhand.

Man brukar ange att "Tom Puss" publicerades första gången den 16 mars 1941 i den nederländska tidningen de Telegraaf. Då påbörjades det första äventyret, "Tom Poes en het geheim van de Blauwe Aarde" (ungefär "Tom Puss och den blå jordens hemlighet").

Faktum är dock att serien redan 1938 började publiceras i Argentina, och även i Tjeckoslovakien publicerades den tidigt. Det var inte förrän "Mickey Mouse" måste utgå på grund av andra världskriget som de Telegraaf tog in "Tom Puss".

Under 1950-talet massproducerades "Tom Puss" och Toonder själv gjorde mindre och mindre arbete på serien. Bland de tecknare som då tog över märks bland andra Dick Vlotters, Tom Kooreman, Richard Klokkers, Fritz Godhelp, Joop Hellenius, Piet Wijn och Dick Matena. Dessvärre sjönk kvaliteten med massproduktionen och från 1965 tog Toonder personligen över produktionen av vardagsserien. Hans detaljerade teckningar tog två timmar att teckna för varje ruta[1]. Det är lätt att känna igen Toonders egna strippar genom att de är signerade med hans namn. De studioproducerade avsnitten är märkta med "COP. MARTEN TOONDER" i tryckstil.

Sista äventyret publicerades 1986 i original.


Tom Puss Moderna fabler 06

Marten Toonder

DESSA ÄR GAMLA RETURER FRÅN 80-TALET, DOM KAN HA NÅGOT SKÖNHETSFEL, TYP NÅGOT LI..

75.00 kr Exkl moms: 70.75 kr

Tom Puss Moderna fabler 05

Marten Toonder

DESSA ÄR GAMLA RETURER FRÅN 80-TALET, DOM KAN HA NÅGOT SKÖNHETSFEL, TYP NÅGOT LI..

75.00 kr Exkl moms: 70.75 kr

Visar 1 till 2 av 2 (1 sidor)

ALLA PRODUKTER ÄR NYA/OLÄSTA

Begagnade produkter är alltid markerad "Begagnad" i titelraden.